ББНС лого

Димитрије Аврамовић - романтичар из Шајкаша

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

Упркос чињеници да је поживео свега 40 лета, Димитрије Аврамовић (Шајкаш, 1815 - Нови Сад, 1855), снажно је утицао на развој српске културе и уметности 19.века. Био је веома угледан и цењен уметник, свестрано образована личност -- сликар, писац, преводилац и први српски карикатуриста.

Историја уметности памти Аврамовића као зачетника романтизма у српској ликовној уметности и као једног од најбитнијих представника назаренског стила у црквеном сликарству.

Детињство и младост провео је у Новом Саду где је као ђак ниже гимназије током две године (1827. и 1828) учио цртање у школи Атанасија Николића. Мада је његов таленат био више него очигледан, отац га је дао на трговину коју је убрзо напустио и почео да учи сликарски занат код мало познатог живописца Димитрија Јовановића, а наставио код Алојзија Кастање, Италијана из Мантове који се 1820.године настанио у Новом Саду.

По жељи епископа бачког Стефана Станковића, Аврамовић је копирао његов портрет у неколико реплика као и портрете карловачких митрополита, те му је епископ скромном стипендијом од 100 форинти годишње омогућио да студира на Сликарској академији у Бечу.

Ликовно образовање у Бечу стекао је на Академији код Леополда Купелвизера од 1836.до 1840 године, а неки подаци говоре и да је упоредо похађао и приватне часове код Фридриха Амерлинга. У том бечком периоду упознао је многе српске интелектуалце. Много је држао до пријтељства, наклоности и савета Вука Караџића, Јована Стерије Поповића и Јоакима Вујића.

Круна Аврамовићевог боравка у Бечу су два дела из 1840, године: "Апотеоза Лукијана Мушицког" и портрет Вука Караџића.