BBNS logo

dr Vojislav Subotić - Utemeljivač srpske hirurgije

Jovanka Simić, novinar

Jovanka_simic_novinar

ČUDESNA je biografija dr Vojislava Subotića (1859 -- 1923) rodom Novosađanina i vodećeg hirurga u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka.

Poživeo je 64 godine, iškolovao se u Beču i Parizu, konstruisao šinu za imobilizaciju polomljene butne kosti i uneo novine u "podvezivanju" krvnog suda. Bio je jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu i šef hirurškog odeljenja Opšte državne bolnice u Beogradu. Objavio je niz radova iz oblasti abdominalne hirurgije, urologije, ortopedije.

Njegovo ime je u ogromnoj meri povezano je sa osnivanjem i afirmacijom operativne medicine u Srbiji te ga s pravom nazivaju ocem praktične hirurgije u Srbiji. Uz sve navedeno, bio je i lekar - dobrovoljac u nekoliko ratova,počevši od Srpsko-turskog, pa sve do Prvog svetskog rata.

Subotić je rođen u Novom Sadu 1859.godine kao drugi sin srpskog stihotvorca i političara Jovana Subotića (autora epova "Kralj Dečanski", "Nemanja" i "Miloš Obilić") i njegove supruge Savke, rođene Polit-Desančić, prve predsednice Srpskog ženskog saveza. Imao je Vojislav još tri brata: Dejana, Branislava i Ozrena i sestru Vericu.

Osnovnu školu završio je u Zagrebu, gimnazijsko obrazovanje započeo je u Sremskim Karlovcima, a okončao u Novom Sadu. Imao je samo 17 godina kada je studije medicine u Beču prekinuo da bi za vreme Srpsko-turskog rata 1876. godine učestvovao kao dobrovoljac u borbama na Drini. Studije je potom nastavio Parizu, a već kao 22-godišnjak u Beču, gde je bio profesor hirurgije, promovisan je 1881. godine u doktora medicine.