ББНС лого

др Војислав Суботић - Утемељивач српске хирургије

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

ЧУДЕСНА је биографија др Војислава Суботића (1859 -- 1923) родом Новосађанина и водећег хирурга у Србији крајем 19. и почетком 20. века.

Поживео је 64 године, ишколовао се у Бечу и Паризу, конструисао шину за имобилизацију поломљене бутне кости и унео новине у "подвезивању" крвног суда. Био је један од оснивача Медицинског факултета у Београду и шеф хируршког одељења Опште државне болнице у Београду. Објавио је низ радова из области абдоминалне хирургије, урологије, ортопедије.

Његово име је у огромној мери повезано је са оснивањем и афирмацијом оперативне медицине у Србији те га с правом називају оцем практичне хирургије у Србији. Уз све наведено, био је и лекар - добровољац у неколико ратова,почевши од Српско-турског, па све до Првог светског рата.

Суботић је рођен у Новом Саду 1859.године као други син српског стихотворца и политичара Јована Суботића (аутора епова "Краљ Дечански", "Немања" и "Милош Обилић") и његове супруге Савке, рођене Полит-Десанчић, прве председнице Српског женског савеза. Имао је Војислав још три брата: Дејана, Бранислава и Озрена и сестру Верицу.

Основну школу завршио је у Загребу, гимназијско образовање започео је у Сремским Карловцима, а окончао у Новом Саду. Имао је само 17 година када је студије медицине у Бечу прекинуо да би за време Српско-турског рата 1876. године учествовао као добровољац у борбама на Дрини. Студије је потом наставио Паризу, а већ као 22-годишњак у Бечу, где је био професор хирургије, промовисан је 1881. године у доктора медицине.