ББНС лого

Милан Коњовић - Највећи сликар равнице

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

Навршило се ових дана 23 лета откако се у вечност преселио Милан Коњовић, "највећи сликар равнице", како га је својевремено назвао академик Радомир Рељић. Коњовић, уметник особеног стила, страсног колорита и темперамента, припада врху српске ликовне уметности.

За Маестром, што је било друго име Коњовића, остао је опус од 6.000 слика, галерија с његовим именом у Сомбору, неколико сјајних монографија и књига чији су аутори, међу осталима ,књижевни и ликовни критичар Др Драшко Ређеп и писац Мирослав Јосић Вишњић.

- Када сам чуо да је обукао хаљину вечног сна, 21.октобра 1993. године послао сам телеграм Галерији: "Тужан сам да тужнији не могу бити данас.Поводом смрти Маестра кога сам волео као оца,изражавам дубоко саучешће кћерки вери, искреним поштоваоцима Коњовићевог дела,бачким паорима и кочијашима, мајчици земљи по којој је ходао и у којој ће наћи мир и спокојство".

Овим речима се писац равнице Мирослав Јосић Вишњић опростио од сликара равнице Коњовића.Прохујале су од тада 23 јесени, и писац је прошле године "обукао хаљину вечног сна" придруживши се уметнику од кога је "заувек научио шта значи веровати у себе", како је написао у својим књигама "Речима по платну света" (1978) и "Столеће Милана Коњовића" (1998).