ББНС лого

Милош Марић - Научник са две домовине

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

Свега неколико година протекло је откако се у нашој јавности сазнало да је др Милош Марић, млађи брат Милеве Марић Ајнштајн, пре више од 70 година у Русији био један од зачетника клонирања, те да је у тој земљи био цењени хистолог и универзитетски професор.

Забележено је да је др Марић 1924. године учествовао у балзамовању тела совјетског револуционарног лидера Владимира Иљича Лењина. Због његовог научног доприноса и данашња Русија негује успомену на др Марића. Међу Русима је познатији и цењенији од своје сестре Милеве. У руском граду Саратову, где почива, и данас постоји спомен-соба посвећена нашем умном сународнику.

Милош је био најмлађе дете у породици Марић. Добио је очево име како би се, по старом српском обичају, зауставило умирање деце у породици. Марићима су умрла прва два мушка детета.

Милош Млађи рођен је у Руми 1885. године, две године пошто је, такође у Руми, рођена његова сестра Зорка, а десет година пре тога, у Тителу, на свет је дошла његова најстарија сестра, Милева Марић-Ајнштајн.

Њихови родитељи, Милош Марић (1846-1922), нижи официр, наредник Шајкашког батаљона, и Марија Ружић (1846-1935) из добростојеће тителске породице, венчали су се 1867. године. Милош Старији школовао се у родном Каћу, па у Сремским Карловцима и Новом Саду, а потом у Подофицирској батаљонској школи у Тителу, у којој је наставни језик био немачки.