BBNS logo

Miloš Marić - Naučnik sa dve domovine

Jovanka Simić, novinar

Jovanka_simic_novinar

Svega nekoliko godina proteklo je otkako se u našoj javnosti saznalo da je dr Miloš Marić, mlađi brat Mileve Marić Ajnštajn, pre više od 70 godina u Rusiji bio jedan od začetnika kloniranja, te da je u toj zemlji bio cenjeni histolog i univerzitetski profesor.

Zabeleženo je da je dr Marić 1924. godine učestvovao u balzamovanju tela sovjetskog revolucionarnog lidera Vladimira Iljiča Lenjina. Zbog njegovog naučnog doprinosa i današnja Rusija neguje uspomenu na dr Marića. Među Rusima je poznatiji i cenjeniji od svoje sestre Mileve. U ruskom gradu Saratovu, gde počiva, i danas postoji spomen-soba posvećena našem umnom sunarodniku.

Miloš je bio najmlađe dete u porodici Marić. Dobio je očevo ime kako bi se, po starom srpskom običaju, zaustavilo umiranje dece u porodici. Marićima su umrla prva dva muška deteta.

Miloš Mlađi rođen je u Rumi 1885. godine, dve godine pošto je, takođe u Rumi, rođena njegova sestra Zorka, a deset godina pre toga, u Titelu, na svet je došla njegova najstarija sestra, Mileva Marić-Ajnštajn.

Njihovi roditelji, Miloš Marić (1846-1922), niži oficir, narednik Šajkaškog bataljona, i Marija Ružić (1846-1935) iz dobrostojeće titelske porodice, venčali su se 1867. godine. Miloš Stariji školovao se u rodnom Kaću, pa u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, a potom u Podoficirskoj bataljonskoj školi u Titelu, u kojoj je nastavni jezik bio nemački.