ББНС лого

Никола Тесла и Нови Сад - Два духовна врха српског народа

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

Научни геније Никола Тесла (1856-1943) никада није посетио Нови Сад, али је од ране младости био упућен на овај град преко Матице српске и песника Јована Јовановића Змаја. Пре 80 година Нови Сад је био прва и једина српска варош која је Теслу, за његовог живота, прогласила својим почасним грађанином.

Почетак "специјалних веза" Тесле и Новосађана датира из 1876. године када је он као студент Политехничке школе у Грацу упутио Матици српској молбу за стипендију. Одбијен је како тада, тако и после две године (1878).

Када је доцније Тесла стекао глас научника светског формата, многи су Матици пребацивали грех што већ тада није препознала генијалност у младићу из Смиљана.

Да су оптужбе на рачун Матице незаслужене, разјаснио је председник Матице српске др Божидар Ковачек (1930 - 2007) у својој књизи "Никола Тесла и Матица српска." Приносећи јавности документе из Матичиног архива, Ковачек је показао да је стипендија млађаном Тесли ускраћена на основу доследног поштовања критеријума ове институције који су налагали да се стипендирају најдаровитији, али сиромашни српски ђаци и студенти.

Стога је Матица дала предност Теслином вршњаку Александру Табаковићу, такође изузетном студенту, али правних наука у Бечу. За такву одлуку пресудно је утицао податак да је Табаковић једно од седморо деце сиромашног обућара из Арада, а Тесла - син добростојећег смиљанског проте Милутина.