ББНС лого

Новосадски дом Милеве Марић - Ајнштајн

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

Титула Европске престонице културе којом се у својој богатој културној историји, Нови Сад "окитио" прошлог октобра, допринеће и обнови куће породице Марић на броју 20 у Кисачкој улици. У тој кући, почетком 20. века, у неколико наврата боравио је научно -- брачни пар Милева Марић и Алберт Ајнштајн.

Обнова ове куће, као и њено претварање у музеј, најављивано је више пута током минулих деценија , али се увек наилазило на две, наизглед, несавладиве препреке: станарско право имају две породице, које и сада ту живе, а за претварање куће у музеј била је потребна сагласност Милевиних и Албертових потомака који су расути по свету.

Ова, друга, препрека уклоњена је 2007. године када је физичар Бернард Цезар Ајнштајн (78), најстарије дете Милевиног и Албертовог сина Ханса Алберта Ајнштајна, кућу у Кисачкој поклонио Граду Новом Саду уз услов да она буде претворена у спомен кућу, а да град обештети тадашње станаре.

Бернард, на жалост, није дочекао да се његова жеља оствари -- преминуо је 2008. године. У тој години остала је и идеја о спомен-музеју. Да све буде још жалосније у међувремену је са фасаде куће украдена спомен плоча са именима и кратким биографским подацима о знаменитом пару Ајнштајн. Плоча је била постављена поводом 100. годишњице Милевиног рођења.

Да се то наше огрешење о Милеву Марић -- Ајнштајн (Тител, 1875 -- Цирих, 1948), прву Српкињу која је студирала на Високој политехничкој школи у Цириху, исправи, побринуће се у наредном периоду Град Нови Сад и градски Завод за заштиту споменика културе. Најпре ће на бити постављена нова инфо -- табла од каљеног стакла на којој ће писати да је ту кућу подигао Милевин отац Милош Марић, шајкашки официр, те да су у њој неко време боравили Милева и њен брат који се такође звао Милош, а потом и брачни пар Ајнштајн.