ББНС лого

Сава Поповић Текелија - Оличење племства и племенитости

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

У српској историји поприличан је број угледних, образованих и богатих људи, али мало ко се од њих могао мерити са Савом Поповићем Текелијом (1761 - 1842), племићем са титулом грофа, народним добротвором, првим Србином - доктором правних наука, оснивачем Текелијанума, председником Матице српске, угледним трговцем и филантропом...

Комплетан свој живот, углед, знање и иметак Текелија је несебично подарио роду своме и тако се у историју уписао као једна од кључних личности српског народа у првој половини 19. Века. Активно је учествовао у политичком животу угарских Срба и материјално је помогао све српске националне акције.

Завештањем од 150.000 форинти, неколико кућа и земљишних поседа, основао је 1838. у Пешти задужбину Текелијанум под управом Матице српске. Задужбина је основао с циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева где су живели Срби, обезбедила му је трајно и веома истакнуто место у галерији светлих ликова српске прошлости.

Био је потомак чувене војничке и племићке породице Поповић из Арада (данашња Румунија), која је заправо била изданак старе властелинске српске лозе. Поповићи су били чувени и пре него што се њихов дични потомак Сава, првом половином 19. века, прославио својим огромним доприносом у очувању идентитета и просперитета српског народа у Угарској.

У сам врх најугледнијих српских породица тога времена, Текелије је увео Савин прадеда Јован Поповић Текелија (1665 - 1722), по много чему изузетна личност. Кроз Поморишје, Потисје и Банат командовао је једним крилом српских крајишника и фрајкораца 1697. у бици са Турцима код Сенте. Испољио је изузетну храброст, омогућивши победу "хришћанскога оружја над турским" под командом принца Еугена Савојског, чувеног аустријског војсковође.