ББНС лого

Есеји

ББНС платформа представља серијал есеја у оквиру циклуса "Знаменити новосађани". Упознајте истакнуте новосадске интелектуалце који су снажно утицали на изградњу грађанског друштва у Војводини током 19. и 20. века. Нажалост, неки од њих су временом пали у заборав и зато је наша обавеза да на овим страницама осветлимо њихов лик и дело.

За ББНС пишу: др Милош Савин (историчар), др Саша Марковић, Срђан Граовац (историчар), Љиљана Драгосављевић Савин (историчарка), Огњен Карановић (историчар), Милорад Вукашиновић (публициста).

О Eкслибрису

Душан Салатић, председник Екслибрис друштва Војводине

Екслибрис је штампана или ручно израђена налепница која се лепи на унутрашњу страну предњих корица књиге и означава њеног власника. Екслибрис је латински израз који у преводу значи "из књига". Пошто у латинском језику не постоји реч библиотека, екслибрис слободније речено значи "ово је књига из моје библиотеке". Јавља се још у XV веку у Немачкој, где се почела развијати штампарска делатност. Тада екслибрисе израђују знаменити уметници као што су Дирер и Холбајн. Налепница је по правилу уметнички рад малог формата, где се иза натписа екслибрис ставља име и презиме власника књиге, односно библиотеке. Садржи и илустрацију са одговарајућом симболиком која најчешће одражава склоност и карактер власника, често и професију.

Екслибрис... још >>

Арса Теодоровић, иконописац и портретиста

Јованка Симић, новинар

У светлу обележавања 170 година трајања Галерије Матице српске, често се ових дана помиње сликар Арса Теодоровић. Рођендан Галерије обележен је и изложбом 73 рестаурираних икона, делова импозантног иконостаса који је Теодоровић осликао за будимску катедралну цркву Свете Тројице, подигнуту између 1741. и 1751. године. Иконостас је, срећом, био расформиран и склоњен из цркве пре њеног рушења, 1949. Године.

Арсеније (Арса) Теодоровић (1767 - 1826) рођен је у Перлезу, у Банату. Почео је као помоћни учитељ, затим као ученик неколицине домаћих сликара-занатлија у Банату и Срему,а затим одлази у Беч и 1788. године уписује Академију. Тамо се упознаје са Доситејем Обрадовићем и другим младим "јозефинистима", и од тада почиње да актив... још >>

Долазак жељезнице у Војводину и њен утицај на развој Културе у Војводини

Предраг Ђурановић, дипл. инж

"Данас стиже у Нови Сад поверенство које ће имати да одреди да ли се наша нова железничка пруга до Суботице може предати промету.

Први влак, који редовно повезе путнике том пругом имаће великог историјског значаја у морално-културном развитку Новог Сада и околине му?" [1]

Тако је те давне 1883. године у листу Застава најављено отварање нове пруге која ће у даљем периоду у потпуности променити привредни развитак Новог Сада, али не треба заобићи и њен кључни утицај на културни развој Новог Сада.

Пруга је пуштена у саобраћај у четвртак 05. марта 1883. године, и иако је дан био хладан, одзив Новосађана је био масован и владала је општа еуфорија. Могло се рећи да су Нов... још >>