ББНС лого

Подршка

Честа питања

Шта је ББНС?

- ББНС је интернет платформа која обједињује дигиталне садржаје културних и других институција у Новом Саду. Циљ платформе јесте да садржаје који представљају културно-научну баштину Новог Сада обједини на једном месту, систематизује и учини је доступном корисницима различитих истраживачких потреба.

- ББНС настоји да укључи широк дијапазон садржаја од писане речи, уметничких и архитектонских дела, до аудио и видеоснимака и других сличних садржаја који су значајни документи историје и развоја Новог Сада. У наредном периоду ББНС планира да се проширује, ствара нова партнерства и да се прилагођава потребама корисника. Како? Погледајте страницу о нама.

  За кориснике/це

  ББНС представља јединствену базу садржаја путем које корисници/це могу да приступе стотинама фотографија, разгледница, рукописа, књига, аудио и видео снимака итд. из библиотека, архива и музеја и других институција Новог Сада и шире. Корисници могу претраживати колекције по месту, времену и садржaју. Регистрацијом на ББНС корисници добијају приступ личном профилу на којем могу чувати своје претраге и занимљиве садржаје до којих су дошли.

  У горњем десном углу истраживачи могу користити цитате за навођење извора. Временом ће се развијати метoде које су усмерене на кориснике како би бољe делили, представљали и повезивали садржаје ББНС са осталим садржајима на интернету.

  За библиотеке, музеје, архиве

  ББНС не би постојала без сарадње са партнерима - библиотекама, музејима, архивима и институцијама које чувају културно наслеђе и учествују у ББНС мрежи.

  ББНС нуди институцијама прилику да дођу до већег броја корисника и повећају приступ својим садржајима. Такође, као својеврсни агрегатор, ББНС омогућава умрежавање институција и нове начине сарадње. Образовање стручних кадрова за нова занимања такође је један од важних задатака ове платформе, те партнерима нуди учешће на образовним скуповима, повезивање са страним партнерима и слично.

  Путем опције Партнерства можете прегледати које су институције тренутно укључене у пројекат ББНС као партнери.

  ББНС садржи метаподатаке - информације које описују садржаје - за стотине фотографија, рукописа, књига, аудио и видео записа који се у физичком облику налазе у библиотекама, архивима и музејима Новог Сада и шире. Сваки дигитални запис је повезан са инстутуицијом у којој се оригинал налази у физичком облику. ББНС тренутно садржи преко 200 записа са планом да до краја 2014. године прикупи преко 1000 дигиталних садржаја из великог броја институција.

Колико кошта коришћење ББНС?

- Коришћење свих садржаја на ББНС платформи је бесплатно за све кориснике.

Како се одржава ББНС?

- Дигитализација културне баштине један је од приоритета Града Новог Сада у циљу очувања његове културне баштине, те Град пружа највећу подршку у реализацији овог пројекта и повезивању партнера. ББНС се такође финансира из донација бројних фондација и владиних агенција. У развоју платформе могу да учествују и приватни донатори.

Како се садржаји постављају на ББНС?

- Садржаји који се налазе на ББНС представљају део већ дигитализованих колекција институција партнера, док ће се остали недигитализовани садржаји поставити на ББНС платформи након њихове обраде у дигиталној лабораторији ЈКП Информатика.

Који су услови да се на ББНС објаве приватне колекције?

- У развојној стратегији ББНС планирано је да се путем опције history pin укључе и приватне колекције које говоре о Новом Саду и његовој историји, култури и грађанима.Ова опција ће бити постављена до краја 2014. године.

Да ли се копије садржаја могу скидати са ББНС?

- Дозвољено је преузимање материјала и штампање на штампачу искључиво за личну, интерну наставну или научну употребу (ради истраживања). Било какво умножавање у штампаном, HTML и другом облику, или наплаћивање садржаја са ББНС је забрањено без изричите дозволе институција у чијем су садржаји поседу.

Како су регулисана ауторска права на ББНС?

- Пројекат ББНС чини све напоре да материјал објављује у складу са међународним и домаћим законима о ауторским и сродним правима. У случају када то право није јасно дефинисано или кад не можемо да нађемо носиоца права, трудимо се да све остане у оквирима академских правила и 'fair use' регулативе. Ако претпостављате да је неко тиме оштећен, молимо да нам јавите.

Који се стандарди за метаподатке користе на ББНС?

- ББНС користи даблин кор (Dublin Core) стандард за основне метаподатке о садржајима. По узору на добру праксу великих агрегатора метаподатака ББНС користи и богатији модел података на основу Еуропеана ЕДМ и ДПЛА МАП3 модела.

ББНС тим

Marko

Maрко Бумбић, координатор пројекта

Dusan

Душан Ранђеловић, технички развој платформе

Контакт

captcha
Enter the code in the box: